maandag 24 augustus 2015

Nederlandse fantasy-auteur wint prestigieuze Hugo Award in de VS

Dit is het artikel dat ik gisteren schreef voor de website van De Standaard:

Op de uitreiking van de Hugo Awards, de grootste en meest prestigieuze internationale wedstrijd voor sciencefiction- en fantasyverhalen, is de Nederlandse auteur Thomas Olde Heuvelt vannacht in de prijzen gevallen.

Hij won in de categorie novelette met 'The Day The World Turned Upside Down', een vertaling van 'De vis in de fles' waarmee hij enkele jaren geleden al de Paul Harlandprijs in Nederland won.

Olde Heuvelt is hiermee de allereerste Nederlandstalige auteur die op de Hugo Awards in de Verenigde Srtaten wint. Nooit eerder zelfs kreeg een naar het Engels vertaald verhaal een Hugo Award.* Grote auteurs zoals J.K. Rowling (Harry Potter) en George R.R. Martin (Het Lied van IJs en Vuur) hebben al langer een Hugo Award op hun schouw staan. Het was al de derde keer dat Olde Heuvelt met een vertaald verhaal genomineerd was.

Politiek spel

Op de Hugo Awards zijn het de fans van het fantastische genre die hun favoriete verhalen nomineren. Dit jaar werd de uitreiking overschaduwd door een politiek spel. Een groep van conservatieve auteurs onder leiding van Brad Torgersen die zichzelf de 'Sad Puppies' noemden, pikten het niet dat de jongste jaren opmerkelijk veel vrouwen, homoseksuelen en niet-blanken hadden gewonnen met verhalen waarin thema's als seksisme, racisme en homoseksualiteit aan bod kwamen. 'Niet langer geïnteresseerd in avontuur', argumenteerden de Puppies, 'zijn de Hugo's elitair, academisch en veel te ideologisch geworden - irrelevant voor de gewone fan.'

De 'Sad Puppies' voerden een harde campagne om hun favoriete verhalen naar voren te schuiven. Toen in april de nominaties werden bekendgemaakt, bleek dat zij voor een groot deel in hun opzet waren geslaagd. Dat veroorzaakte veel consternatie. Op zijn blog sprak George R.R. Martin zijn teleurstelling over de gang van zaken uit. 'Dit is een smerig gevecht', schreef hij. 'De sad puppies hebben de Hugo Awards gebroken. En ik ben er niet zeker van of ze ooit kunnen worden hersteld.'

Dat auteurs en fans voor hun favoriete verhalen campagne voeren, is niet nieuw. Maar de manier waarop de Hugo Awards dit jaar werden gekaapt, wel. 'Het lijkt of de sad puppies de Hugo Awards willen overnemen en er hun eigen awards van willen maken', aldus Martin.

Internationale carrière

In zijn categorie was de Nederlandse auteur Olde Heuvelt met zijn verhaal de enige die niet door de 'Sad Puppies' naar voren was geschoven. Dat hij toch de prijs wegkaapte, maakt zijn prestatie des te opmerkelijker. De award kan de internationale carrière van Olde Heuvelt een stevige duw in de rug geven. Volgend jaar verschijnt zijn laatste roman 'HEX' bij een Amerikaanse uitgeverij. Dat contract had hij eerder al binnengehaald.

Over de plas is overigens steeds meer aandacht voor fantasy uit de Lage Landen. Ook de Vlaamse auteur Bavo Dhooge heeft een contract bij de grote uitgeverij Simon & Schuster getekend. Daar komt later dit jaar zijn boek 'Styx' uit, over een zombieflik die op een seriemoordenaar jaagt.

(c) De Standaard Online

* Op dezelfde uitreiking won de Chinees Cixin Liu de hoofdprijs voor beste roman met zijn vertaald verhaal 'The Three Body Problem'. Maar strikt genomen is Olde Heuvelt de eerste die een prijs wegkaapte met een vertaald verhaal, omdat zijn categorie 'novelette' eerst aan bod kwam. Timing is alles!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten